Μια γεύση από tango…

Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου να «παντρέψει» τη λογοτεχνία με τις άλλες μορφές τέχνης, δίνουμε μια σύντομη γεύση από τάνγκο (tango). Έχοντας περάσει στη σφαίρα του μύθου, το τάνγκο διατρέχει την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα σηματοδοτώντας την ασίγαστη φωτιά του πάθους. Έχει εμπνεύσει συχνά μεγάλους λογοτέχνες, στροβιλίζοντας τις ιστορίες τους στους ιλιγγιώδεις ήχους του μπαντονεόν.

Από τη μία, ένας θρυλικός χορός με «βαριά» ιστορία, από την άλλη ένας ζωντανός και ευμετάβλητος οργανισμός, ένας κατά βάση «κοινωνικός χορός», που επηρεάζεται άμεσα από τις δυναμικές των καιρών και του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται. Με την πάροδο του χρόνου, το tango έχει αναχθεί σε μορφή έκφρασης με άπειρες δυνατότητες, οι οποίες ξεφεύγουν από τα πλαίσια του κοινωνικού χορού (milonga) και μεταφέρονται στη σκηνή. Ό, τι μορφή κι αν πάρει όμως το tango, παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τις παρηκμασμένες συνοικίες του Μπουένος Άιρες, όπου και γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην παρουσίασή μας, θα επιχειρήσουμε να αγγίξουμε όλες τις εκφάνσεις του χορού αυτού, ξεκινώντας από την πιο κλασική του μορφή και κλείνοντας με μια πιο εξελιγμένη/μοντέρνα εκδοχή του.

Θα ακολουθήσει ένα workshop/εργαστήριο 1.5 ώρας, ανοιχτό σε όλους και όλες, ανεξαρτήτως επιπέδου ή γνώσεων πάνω στο χορό, στο οποίο θα παρουσιάσουμε κάποιες βασικές αρχές του tango.

Διονύσης Θεοδωρόπουλος / Χλόη Θεοδωροπούλου