Μαραθώνιος Ανάγνωσης

Το ΕΚΕΒΙ δίνει τη σκυτάλη σε περισσότερους από 40 νέους ταλαντούχους συγγραφείς μέσα από έναν διήμερο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που, ως κεντρικός του άξονας, θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 17.30).

Μέρος Α΄ (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 17.30 -20.00 και Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 11.00 -18.30):

Οι Έλληνες συγγραφείς

Οι συγγραφείς*, πεζογράφοι και ποιητές ηλικίας έως 35 ετών με ένα ή δύο βιβλία στην εργοβιογραφία τους, που επιλέχθηκαν από ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά** (κάθε περιοδικό είχε δικαίωμα να στείλει 3 προτάσεις για νέους συγγραφείς που θεωρούν ότι είναι υποσχόμενοι και αξιομνημόνευτοι) θα παρουσιάζονται, θα διαβάζουν αποσπάσματα των έργων τους και θα απαντούν στις καυτές ερωτήσεις της Λώρης Κέζα και του Αύγουστου Κορτώ,  οι οποίοι έχουν αναλάβει τον γενικό συντονισμό του Μαραθωνίου Ανάγνωσης.

Μέρος Β΄ (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 18.30-20.00):

Τα ξένα φεστιβάλ

Θα ακολουθήσουν νέοι συγγραφείς που διακρίθηκαν από το πρόγραμμα «Scritture Giovani»*, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που διεξάγεται σε Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία από το 2002. Πρόκειται για τους: Anna Lewis (Ην.Βασίλειο), Suzanne Heinrich (Γερμανία) και Paolo Piccirillo (Ιταλία), καθώς και η «δική μας» Κάλλια Παπαδάκη (βραβείο Διαβάζω 2010πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα), η οποία συμμετείχε, με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στο  πρόγραμμα ως εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας, όπου φέτος ήταν η Ελλάδα και στα τρία αντίστοιχα φεστιβάλ. Θα μας παρουσιάσουν τόσο το πρόγραμμα όσο και τη δουλειά τους και  θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε φεστιβάλ. Θα συνομιλήσουν με τους Έλληνες ομοτέχνους τους για τη γοητεία του γραπτού λόγου αλλά και θα απευθυνθούν στο κοινό.

Βερολίνου, Ουαλίας και Μάντοβας. Θα συνομιλήσουν με τους Έλληνες ομοτέχνους τους για τη γοητεία του γραπτού λόγου αλλά και θα απευθυνθούν στο κοινό.

Πρόκειται για τους: Anna Lewis (Ην.Βασίλειο), Suzanne Heinrich (Γερμανία) και Paolo Piccirillo (Ιταλία) μαζί τους και η «δική μας» Κάλλια Παπαδάκη καθώς φέτος η Ελλάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα ως τιμώμενη χώρα και στα τρία αντίστοιχα Φεστιβάλ. Θα μας παρουσιάσουν τόσο το πρόγραμμα «Scritture Giovani» όσο και τη δουλειά τους και θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ.

Μέρος Γ΄ (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, 20.00)
Ο μαραθώνιος θα «καταλήξει» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 20.00 με την ανακοίνωση υποτροφιών στους νικητές! Η ειδική κριτική επιτροπή θα αποφασίσει για το ποιοι θα λάβουν τη φετινή υποτροφία, ως επιβράβευση για τη δημιουργική τους ενασχόληση με τη λογοτεχνία και ως μια αληθινή ώθηση να συνεχίσουν το έργο τους.

*Λίστα των νέων συγγραφέων

Αραβανής Σπύρος, Αρβανίτης  Παναγιώτης, Γεννάρης Μιχάλης,  Γιαλένιος Κυριάκος, Γκανάσου Τζούλια, Γκίτση Αναστασία, Γκιωνάκης Γιώργος, Γκολίτσης Πέτρος, Γρίβα Άννα, Δημουλή Αγγελική, Δούκας Γιάννης, Ερηνάκης Νίκος, Ευαντινός Νικόλας, Κάββαλου Στέργια, Καλλέργη Λένα, Κατιώνη Δήμητρα,  Κατσού Ναταλία, Kούκης Χρήστος, Κουμασίδης Ιορδάνης, Λαμπράκος Γιώργος, Λουλαδάκης  Βαγγέλης, Μελιδώνης Ανέστης, Μιχαήλ Χρήστος Α., Μπέκας Βαγγέλης, Νησίδης Νικόλας, Ξυλούρη Μαρία, Παλαβός Γιάννης, Παλούκης Σπύρος, Παναγιώτου Ευτυχία, Παπαχαράλαμπος Κωνσταντίνος, Πέτσα Βασιλική, Ρακόπουλος Θοδωρής, Ρήτος Τάσος, Σουργιαδάκη Ειρήνη, Τανούδης Δημήτρης, Τζανακάρη Βάσια, Τζατζιμάκη Ελένη, Τσακίρης Στέργιος, Τσίρκας Ιωάννης, Φακίνου Μαρία, Χριστοπούλου Μάγδα.

**Λίστα των λογοτεχνικών περιοδικών

ΒΑΚΧΙΚΟΝ, ΔΕΚΑΤΑ, ΔΙΑΒΑΖΩ, ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, H ΛΕΞΗ, ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ,   ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ, ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΝΗΣΙΔΕΣ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, ΠΟΙΕΙΝ, ΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ, ΙΑΜVOS ART, ΙNTELLECTUM, LITTERATERRA, POETICANET, POETIX.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πιέστε εδώ