ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ μεταφέρει στο Φεστιβάλ τον απόηχο της έκθεσής της που έχει σχεδιαστεί ως ένα εκτενές εικαστικό αφήγημα, παρουσιάζοντας έργα που πραγματεύονται το λογοτεχνικό κείμενο ως πρώτη ύλη:

Ο Στέλιος Καραμανώλης και η Τούλα Πλουμή παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Ρινόκερως» του Ευγένιου Ιονέσκο σε ηχητική απόδοση. Η ιδέα πηγάζει από το ψυχαγωγικό είδος του ραδιοφωνικού θεάτρου που ψήγματά του συνεχίζουν να υπάρχουν στις μέρες μας ως απόηχος μιας άλλης εποχής. Η απουσία εικόνας επιτρέπει την έμφαση στον διάλογο, τα ηχητικά εφέ και τη μουσική και η ερμηνεία των ρόλων γίνεται από Έλληνες εικαστικούς.

O Μάκης Μαλαφέκας, εικαστικός και συγγραφέας, συμμετέχει με το βίντεο «Σημειώσεις για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα» (2011), μια ανάγνωση αποσπάσματος του βιβλίου «Λήμματα από την εποχή της κρίσης», εκδ. futura, 2011

[Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ διεξάγεται από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου στη Διπλάρειο Σχολή στην Πλατεία Θεάτρου και στο Κέντρο Τεχνών και το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Πάρκο Ελευθερίας].

“Bluescreen and the Politics of Loneliness”, από την Μαρία Ζερβού

Βίντεο-εγκατάσταση που πραγματεύεται την ανάγνωση 7 ποιημάτων της εικαστικού μέσα σε έναν μπλέ χώρο πειραματισμού και παντρέματος ποίησης και εικόνας.

Κατά την διάρκεια μιας ανάγνωσης όλες οι λέξεις αποκτούν την ίδια σημασία, χρωματίζονται με τον ίδιο τρόπο. Μέσα σε ένα σκηνικό όλα τα αντικείμενα έχουν το ίδιο χρώμα και μέσα στην μονοχρωμία όλα τα μέρη ενοποιούνται ολοκληρωτικά. Η τεχνική σκηνικού χώρου bluescreen χρησιμοποιείται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο με σκοπό την ηλεκτρονική αντικατάσταση του μπλε περιβάλλοντος με ένα άλλο τοπίο. Στο βίντεο της Μαρίας Ζερβού Bluescreen and the Politics of Loneliness (HD / 15 min / 2011) αυτό ακριβώς το αντικαταστάσιμο μπλε φόντο λειτουργεί ως αναντικατάστατο σκηνικό. Ως πραγματικός χώρος ενσωματώνει όλα

τα αντικείμενα στην ίδια μονοχρωματική παλέτα. Το έργο κινείται στο πλαίσιο πειραματισμού μεταξύ πραγματικού και ουτοπικού, πολιτικής και ποίησης, σιωπής και ανάγνωσης, πολυγλωσσίας και μοναχικότητας, ταυτότητας και ταυτοσημίας, προσωπικού και συλλογικού, εικόνας και κείμενου, ανάμνησης και αμνησίας παρουσιάζοντας την ανάγνωση μιας σειράς ποιημάτων της Ζερβού μέσα σε αυτόν τον μονόχρωμο μπλε χώρο.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πιέστε εδώ