Διαγωνισμοί

Οι νικητές του Διαγωνισμού Τεχνών που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λoγοτεχνών σύμφωνα με την απόφαση της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης (Βασίλης Παπατσαρούχας, Κάλλια Παπαδάκη, Μαρία Ζερβού)  των υποβληθέντων έργων είναι:

1Ο βραβείο στον Δημήτρη Παπαδόπουλο για την απόδοση σε μορφή κόμικς αποσπασμάτων του λόγου του Γ.Σεφέρη “Ανήκω σε μία χώρα μικρή”. Ο Δ.Παπαδόπουλος κερδίζει ένα αεροπορικό ταξίδι για δύο άτομα στο Άμστερνταμ,  χορηγία της εταιρείας TRANSAVIA

2ο βραβείο στον Θοδωρή Ρέγκλη για  τη μουσική σύνθεσή του βασισμένη στο κείμενο του Γ. Σεφέρη. Ο Θ.Ρέγκλης κερδίζει ένα γεύμα για δύο άτομα, χορηγία του εστιατορίου SHOWROOM

Ακολουθούν τα βραβευμένα έργα:

1ο βραβείο Δημήτρης Παπαδόπουλος

   

2ο βραβείο Θοδωρής Ρέγκλης (μουσικό απόσπασμα)


Μαραθώνιος γραφής «8 ώρες – 1 ιστορία» (με δηλώσεις συμμετοχής)

Οι Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis καλούν πρωτοεμφανιζόμενους  συγγραφείς 18 έως 30 ετών, χωρίς έκδοση βιβλίου, για έναν οχτάωρο διαγωνισμό γραφής. Οι είκοσι πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει παραβρεθούν την Παρασκευή 9/12, στις 10 το πρωί στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα κληθούν να παραδώσουν μέσα σε 8 ώρες ένα διήγημα με θέμα που θα τους δοθεί επί τόπου.

Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου και την επιτελική ομάδα τωνΜητροπολιτικών Ιστοριών θα ξεχωρίσει 3 «φρέσκα» ταλέντα, απονέμοντάς τους βραβεία. Το πρώτο βραβείο ισοδυναμεί με τη δωρεάν συμμετοχή σε ένα από τα σεμινάρια του εαρινού κύκλου του Εργαστηρίου του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ της επιλογής του (πληροφορίες στο www.ekebi.gr). Στο δεύτερο και τρίτο βραβείο θα δοθεί τιμητικός έπαινος ενώ και οι τρεις βραβευμένοι θα συμμετάσχουν σε επόμενη έκδοση των Μητροπολιτικών Ιστοριών/Metropolis.

  • Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην ηλ. διεύθυνση festivalneonlogotechnon@ekebi.gr, ή στο τηλ.: 210 9200325

«Δεν έχουμε δει το έργο… όλων των Νέων Καλλιτεχνών»

Πάρτε μέρος με το δικό σας ποίημα, τη δική σας φωτογραφία, το δικό σας γραπτό, γλυπτό ή ζωγραφικό έργο

Εισαγωγή

H λογοτεχνία υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για όλες τις τέχνες. Ας αναλογισθούμε:  πόσα τραγούδια έχουν γίνει επάνω σε ποιήματα; Πόσες κινηματογραφικές ταινίες, πόσα θεατρικά έργα, πόσες χορευτικές παραστάσεις επάνω σε μυθιστορήματα ή διηγήματα;  Η λογοτεχνία είναι ίσως η μόνη μορφή Τέχνης που «μεταφράζεται». Γιατί, «ο γραπτός λόγος», όπως και η ίδια μας η σκέψη, μπορεί να γίνει ήχος, φωτογραφία, κινούμενη εικόνα…νέος λόγος. Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών επιδιώκει να αναδείξει τους νέους δημιουργούς που θα ανατροφοδοτήσουν  τη λογοτεχνική έκφραση εμπνέοντας παράλληλα άλλους καλλιτεχνικούς  χώρους.

Για να μεταδώσουμε ευρύτερα αυτό το μήνυμα, δημιουργήσαμε έναν «Διαγωνισμό Τεχνών». Αυτός ο Διαγωνισμός προσκαλεί όλες τις μορφές Τέχνης να «συνομιλήσουν» με ένα κείμενο. Και το κείμενο αυτό είναι η ομιλία του Γιώργου Σεφέρη «Ανήκω σε μία χώρα μικρή», κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, 48 χρόνια πριν, στις 11 Δεκεμβρίου 1963.

Η πρόσκληση και η πρόκληση του Διαγωνισμού είναι επίδοξοι καλλιτέχνες από όλους τους χώρους να προσφέρουν τη δική τους «μετάφραση», στέλνοντας μία φωτογραφία, ένα βίντεο, μία μελωδία, ή κάποιο στίχο ή κείμενο, με αφορμή το κείμενο αυτό.

Ξέρετε, αν και η επιλογή έγινε κατά χρονική προτεραιότητα, συμπίπτει και όχι τυχαία, και η ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη κατά την τελετή απονομής του δικού του Νόμπελ 32 χρόνια πριν, να στέλνει ακριβώς το ίδιο μήνυμα με το μήνυμα της ομιλίας του Γιώργου Σεφέρη. Ο Οδυσσέας Ελύτης είπε :

Τότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση. Και ακριβώς, η εφετεινή απόφασή σας να τιμήσετε στο πρόσωπό μου την ποίηση μιας μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με την χαριστική αντίληψη της τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.
Απόσπασμα από την ομιλία του στην απονομή του βραβείου Νόμπελ.(18 Οκτωβρίου 1979)

Η προσδοκία μας είναι αυτός ο διαγωνισμός Τεχνών να αποδείξει για ακόμα μία φορά, όπως μας δίδαξαν τα δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, ότι η γλώσσα υπερβαίνει και τη γεωγραφία και το χρόνο. Και έτσι, τα μηνύματα γίνονται πανανθρώπινα και διαχρονικά.

Από εμάς εξαρτάται να τα επαυξήσουμε με τη θετική και αισιόδοξη βούληση που μας προσφέρει ο νούς της ψυχής.

Ποιός και Πώς να συμμετέχει :

Αν είσαι καλλιτέχνης, ή επίδοξος δημιουργός από 18 ετών έως 35 ετών,

Αν θέλεις να δώσεις τη δική σου ερμηνεία στο κείμενο – ομιλία του Γιώργου Σεφέρη κατά την τελετή απονομής του Νομπέλ Λογοτεχνίας «Ανήκω σε μία χώρα μικρή».

Τότε, μπορείς να στείλεις μία φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα στίχο, μία μελωδία, ή ακόμα και μία φράση, που συμπυκνώνει κατά τη γνώμη σου το μήνυμα της ομιλίας του ποιητή προς τη Σουηδική Ακαδημία κατά την τελετή παραλαβής του Νομπέλ Λογοτεχνίας, στις 11 Δεκεμβρίου του 1963.

Στείλε το έργο σου εγγεγραμμένο σε ένα CD ή DVD σε κλειστό φάκελο, με την ένδειξη «Για το Διαγωνισμό Τεχνών» στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Γραφείο Συγγραφέων Αθ. Διάκου 4, 117 42 Αθήνα, με το όνομά σου, το mail και το τηλέφωνό σου.

Όλα τα έργα θα συγκεντρωθούν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2011 (καταληκτική ημερομηνία ταχυδρομικής  αποστολής) και θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους συγγραφείς και καλλιτέχνες Βασίλη Παπατσαρούχα, Μαρία Ζερβού και Κάλλια Παπαδάκη  η οποία θα ξεχωρίσει τα δύο πιο εμπνευσμένα έργα.

Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει δύο διπλά εισιτήρια για το Άμστερνταμ (χορηγία της εταιρείας transavia.com) και ο δεύτερος ένα γεύμα για δύο (χορηγία από το εστιατόριο Showroom). Τα δέκα καλύτερα θα δημοσιευτούν στον ηλεκτρονικό κόμβο του φεστιβάλ.

Μάθε περισσότερα στο : www.festivalneonlogotechnon.ekebi.gr

Ακολουθεί το κείμενο για το Για το Διαγωνισμό Τεχνών «επάνω στο οποίο» σου ζητείται να δημιουργήσεις και να στείλεις το έργο σου. Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές, και τα έργα μπορούν να είναι δικά σου, ή αναπαραγωγές κάθε είδους. Ο διαγωνισμός δεν υπόκειται σε νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και αφορά μόνο το πλαίσιο του Φεστιβάλ ως Διαγωνισμός Κοινού.
Οι νικητές  του Διαγωνισμού «Δεν έχουμε δει το έργο… όλων των Νέων Καλλιτεχνών» θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου 2011 στο web site του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών www.festivalneonlogotechnon.gr
και στο www.ekebi.gr