Bookcrossing

Τι είναι το BookCrossing;

Το BookCrossing είναι ένα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και δωρεάν για όλους Web site που απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις των βιβλίων.

Έχετε ποτέ νιώσει, μετά το διάβασμα ενός βιβλίου, εκείνη την αίσθηση ότι σας μιλάει, ότι αγγίζει τη ζωή σας, μια αίσθηση ότι θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με κάποιον; Ε, λοιπόν το BookCrossing.com είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να μοιραστείτε κάποια από τα βιβλία σας και να ακολουθήσετε τα ίχνη τους για πάντα!

Όταν τελειώσετε ένα βιβλίο, αντί να το αφήσετε σε ένα ράφι να μαζέψει σκόνη, απελευθερώστε το ώστε να το βρει κάποιος άλλος αναγνώστης. Τα βιβλία που «αφήνουν ελεύθερα» τα μέλη του BookCrossing είναι δωρεάν… Όμως η ίδια η διαδικασία της  απελευθέρωσης βιβλίων είναι τελικά η ουσία του BookCrossing. Ο στόχος είναι, απλά, να γίνεται μια παγκόσμια ανταλλαγή βιβλίων  χωρίς τέλος, η πρώτη και μοναδική στο είδος της.

Το να καταχωρήσεις κάποια βιβλία σου στο bookcrossing.com, και μετά να τα δώσεις σε φίλους, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή να τα «αφήσεις ελεύθερα» και μετά να παρακολουθήσεις την πορεία και τα ταξίδια τους, είναι πολύ πιο όμορφο από τη μικρή ικανοποίηση που παίρνεις απλά κοιτώντας τα βιβλία σου καθημερινά στη βιβλιοθήκη. Είναι επίσης μια συναρπαστική άσκηση της… μοίρας, ή όπως αλλιώς μπορεί κανείς να ονομάσει την αλυσίδα των γεγονότων που μπορούν να συμβούν ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες ζωές και ένα βιβλίο.

Και είναι εντελώς δωρεάν!

Πώς λειτουργεί το BookCrossing;

Είναι απλό και εύκολο. Απλά πιάσε ένα – δυο βιβλία από το ράφι. Τώρα καταχώρησέ τα στο www.bookcrossing.com, γράψε στο εσωτερικό του εξωφύλλου την ηλεκτρονική διεύθυνση και τον κωδικό αριθμό (BCID number, αριθμό που θα σου δώσει το ίδιο το site, για την αναγνώριση του βιβλίου) και μετά δώστα σε κάποιον άλλο ή άφησέ τα σε ένα σημείο όπου θα μπορούσε κάποιος να τα βρει.

Τα τρία συνθήματα του BookCrossing…

1. Διάβασε ένα καλό βιβλίο (αυτό ήδη ξέρετε πώς να το κάνετε!).

2. Καταχώρησέ το στο www.bookcrossing.com (μαζί με τα σχόλιά σου), πάρε τον μοναδικό Κωδικό Αριθμό (BookCrossing ID number), και γράψε τον στο βιβλίο. Κάθε βιβλίο πρέπει να έχει τον δικό του κωδικό αριθμό, ώστε να μπορείς να ακολουθείς τα ίχνη του.

3. Απελευθέρωσέ το ώστε να το διαβάσει κάποιος άλλος (δώσε το σε ένα φίλο, άφησέ το σε ένα παγκάκι, χάρισέ το σε κάποιο φιλανθρωπικό παζάρι, «ξέχασέ το» σε ένα καφέ κλπ ), και θα ενημερώνεσαι με email κάθε φορά που κάποιος κάνει μια νέα καταχώρηση στο site. Και αν σημειώσεις που το άφησες (Release Notes) άλλοι  bookcrossers μπορούν να το «κυνηγήσουν» (Go Hunting) και να προσπαθήσουν να το βρουν!

Ποιοι είναι οι BookCrossers;

Χιλιάδες άνθρωποι σαν κι εσένα! Στα μέλη περιλαμβάνονται από καλλιτέχνες, συγγραφείς, αγρότες, μέχρι υπάλληλοι, τεχνική, νοσοκόμες, μουσικοί, και από φοιτητές και στελέχη, μέχρι νοικοκυρές και συνταξιούχοι.

Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, πολλοί δάσκαλοι είναι ενεργοί BookCrossers. Μάλιστα λένε ότι το BookCrossing κάνει τα παιδιά να ενθουσιαστούν με το διάβασμα!

Πού ζουν οι BookCrossers;

Παντού! Γεγονός είναι πως η ιδέα γεννήθηκε στην Αμερική· όμως δεν πέρασε πολύς καιρός για να γίνει παγκοσμίως γνωστή. Κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην περιπέτεια!

Σήμερα οι ΒookCrossers δραστηριοποιούνται σε εκατοντάδες μέρη, από την Ανταρκτική, την Αργεντινή, την Ισλανδία, την Κίνα, την Νότια Αφρική, μέχρι και την… Τζαμάικα.

Και φυσικά  και στην Ελλάδα!!!

Στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 6000 BookCrossers.

Γνώρισέ μας στο ελληνικό forum του BookCrossing http://www.bookcrossing.com/forum/28

Μπορείς ακόμα και να συναντήσεις BookCrossers. Κάθε μήνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Λιβαδειά γίνονται τακτικές συναντήσεις-meetups ή να επισκεφθείς μια OBCZ – Official BookCrossing Zone σε όλη την Ελλάδα:

http://bit.ly/obczmapgr

Αθήνα: Κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα

http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/AthensBC

Θεσσαλονίκη: Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα

http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/BazaarObcz

Λάρισα: Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα

http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/Larissa-OBCZ

Λιβαδειά: http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/OBCZ-Astradeni

Βόλος: http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/Volos-OBCZ/

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Πήγαινε στην ιστοσελίδα του www.bookcrossing.com. Εκεί θα βρεις χιλιάδες κριτικές και αξιολογήσεις βιβλίων, συζητήσεις και προτάσεις για βιβλία, γιατί κάθε φορά που ένα βιβλίο αλλάζει χέρια, τα μέλη του BookCrossing καταγράφουν τη γνώμη τους και έτσι μοιράζονται τις εμπειρίες τους με όλο τον κόσμο.

7ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing

Αφού πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα Χανιά, τη Λάρισα, τη Λιβαδειά η πιο μεγάλη ετήσια συνάντηση της ελληνικής κοινότητας του BookCrossing είναι ξανά εδώ. Μεγαλύτερο, καλύτερο και σε νέα πόλη.

Συγγραφείς, bookcrossers από όλη την Ελλάδα, ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις και βιβλιοφιλικές εκπλήξεις, ατελείωτα ελεύθερα βιβλία.

Έτσι, το 7ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing ονομάζεται “Εκστρατευτικό” και έρχεται στο Βόλο το 2012. Σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες στο ελληνικό forum του BookCrossing http://www.bookcrossing.com/forum/28